Най-четени
1. cchery
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
Най-активни
1. sarang
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela
Постинг
24.02.2012 23:03 -
Богатство от поливитамини – шипков чай
Непретенциозният шипков храст (Rosa canina L.) расте почти навсякъде у нас. Толкова сме свикнали с него, че дори не се прехласваме пред красотата на нежните цветове, които са дали името му - диворастяща роза. Яркочервените плодчета на шипката са "склад на витамини”.
Дори цитрусовите плодове не са конкуренти на шипките по съдържание на витамин С
Освен това са богати на витамините В, К, Е. Неслучайно в народната медицина шипков мармалад, сироп или чай се препоръчват
при изтощение след дълго боледуване, хиповитаминоза и анемични състояния.
Благодарение на наличните рутин, кверцетин, кемпферол, както на желязо, магнезий, калций и калий, шипковият чай действа капиляроукрепващо и стимулира образуването на еритроцити.
Подходящ е при кървящи венци, чести кръвотечения от носа, обилна менструация.
Антиатеросклеротичното действие и понижаване нивото на холестерола в кръвта се дължат на пектините и танините в шипките. Чаят е подходящ още за хора с диабет и хепатит, независимо от възрастта. Особено през зимата и ранна пролет, чай от шипки се препоръчва
при простудни заболявания, протичащи с кашлица и сълзене от очите,
като едновременно с това засилва имунната защита и действа ободряващо. Сега е сезонът на топлите чайове, затова напомням и за тази възможност да включите към закуската си и чай от шипки или филийка, намазана с масло и шипков мармалад. Шипките и продукти от тях са широкодостъпни, естествени източници на здраве.
Как да си приготвите чай от шипки:
1 с.л. шипков плод накиснете в чаша вряла вода и оставете за няколко часа. После може да добавите мед.
С този чай ще укрепите стените на съдовете, ще помогнете за образуването на червени кръвни телца, ще подобрите апетита, организмът с лекота ще се справи с простудата и вирусите. Чаят от шипки е добре да се пие преди ядене.
Изследванията на учените доказват, че плодовете на шипката активизира генът, който отговаря за растежа на хрущялните клетки и колагена. Затова може да се каже, че шипката намалява опасността от артритни заболявания.
Шипката е удивитен лек, подарен ни от природата. Нека приемем този дар и пълноценно да го употребяваме.
Дори цитрусовите плодове не са конкуренти на шипките по съдържание на витамин С
Освен това са богати на витамините В, К, Е. Неслучайно в народната медицина шипков мармалад, сироп или чай се препоръчват
при изтощение след дълго боледуване, хиповитаминоза и анемични състояния.
Благодарение на наличните рутин, кверцетин, кемпферол, както на желязо, магнезий, калций и калий, шипковият чай действа капиляроукрепващо и стимулира образуването на еритроцити.
Подходящ е при кървящи венци, чести кръвотечения от носа, обилна менструация.
Антиатеросклеротичното действие и понижаване нивото на холестерола в кръвта се дължат на пектините и танините в шипките. Чаят е подходящ още за хора с диабет и хепатит, независимо от възрастта. Особено през зимата и ранна пролет, чай от шипки се препоръчва
при простудни заболявания, протичащи с кашлица и сълзене от очите,
като едновременно с това засилва имунната защита и действа ободряващо. Сега е сезонът на топлите чайове, затова напомням и за тази възможност да включите към закуската си и чай от шипки или филийка, намазана с масло и шипков мармалад. Шипките и продукти от тях са широкодостъпни, естествени източници на здраве.
Как да си приготвите чай от шипки:
1 с.л. шипков плод накиснете в чаша вряла вода и оставете за няколко часа. После може да добавите мед.
С този чай ще укрепите стените на съдовете, ще помогнете за образуването на червени кръвни телца, ще подобрите апетита, организмът с лекота ще се справи с простудата и вирусите. Чаят от шипки е добре да се пие преди ядене.
Изследванията на учените доказват, че плодовете на шипката активизира генът, който отговаря за растежа на хрущялните клетки и колагена. Затова може да се каже, че шипката намалява опасността от артритни заболявания.
Шипката е удивитен лек, подарен ни от природата. Нека приемем този дар и пълноценно да го употребяваме.
Вълнообразно
Коментари - "Визия за България"...
Защо ни налагат нашето участие в първоро...
СПОМЕН С АРОМАТ НА ДОМАШЕН ХЛЯБ
Защо ни налагат нашето участие в първоро...
СПОМЕН С АРОМАТ НА ДОМАШЕН ХЛЯБ
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 44